Börja meditera

Genom att du mediterar så Daniel-Mediterar2015kan det hjälpa dig att bekämpa stress, få dig att sova bättre, lindra kronisk smärta och främja din hälsa samt låta dig vara mer närvarande, fast på ett djupare plan.

När du börjar meditera så, oavsett om du väljer att sitta på en stol eller med korslagda ben, se till att din ryggrad är upprätt med ditt huvud. Om din kropp är väl balanserad kommer också ditt sinne att vara det.

Du väljer själv om du vill ha öppna eller slutna ögon. Öppna ögon tillåter dig att vara mer närvarande medans om du blundar kommer du vara mer benägen att glida iväg på tankar och resor. Experimentera gärna och se vad som känns och passar dig bäst.

Skapa gärna en plats där du mediterar. Det kan vara en såväl inre som fysisk plats. Det hjälper dig att slappna av och komma i ro.

Fokusera på din andning för att förankra dig i nuet. Lägg märke till hur din andning strömmar in och ut. Reglera inte andningen, låt det vara naturligt. Om du har problem med avslappningen kan du prova att räkna dina andetag. På utandningen räknar du tyst “ett”, sedan “två” och upp till “fyra”, sedan tillbaka till “ett”. När du märker att dina tankar har förirrat sig långt bort eller om du kommer på dig att ha räknat “för långt”, återvänd bara till “ett” och börja om. På det här sättet är “ett” som att komma hem till nuet.

Om du märker tankar, försök inte att stoppa dom. Då blir man fast vid tanken på att inte tänka och då blir det krångligt. Tänk på dem som ovälkomna besökare på din dörr. Bekräfta deras närvaro och be dem artigt att lämna.

Det finns en hel del meditations musik som du kan använda dig utav. Här på sidan kommer jag själv att dela med mig av detta som du kan lyssna på under tiden. Även vägledda meditationer. Men du behöver inte använda dig utav musik. Tystnaden är helande och det är när vi sitter i tystnad som vi får uppleva vad våra ögon gör. Det finns en stabilitet och ett lugn som kommer från att sitta i tystnad. Med tiden kommer yttre- och inre tystnad att mötas och du kommer att vila i ögonblicket.

Börja med att meditera i ca 10 minuter. Sitt bara längre om du känner längden är för kort. Det är ingen idé att tvinga sig att meditera längre om man inte är redo för det. Med tiden kanske du vill förlänga din meditation. Gör vad som känns rätt för dig!

Jag erbjuder flera kostnadsfria, guidade meditationer här >
Och fler hittar du i min webshop.